Een betaalde baan is voor iedereen belangrijk: het geeft structuur, het is een manier om actief te blijven en het geeft het gevoel iets zinvols te doen en daarvoor gewaardeerd te worden. Dit gaat ook op voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of een licht verstandelijke beperking. Voor hen geldt bovendien, dat werk bijdraagt aan herstel. Het heeft een positief effect op het beloop van psychische klachten, vergroot de kwaliteit van leven, verkleint de kans op mogelijke andere problemen, zoals schulden, dakloosheid of crimineel gedrag en vermindert het beroep op zorg of Wmo-ondersteuning.
Het is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid al moeilijk om betaald werk te vinden en te behouden, voor mensen die daarnaast ook een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben is het nog veel moeilijker. Deze combinatie van beperkingen, vraagt wel om een andere werkwijze dan bij cliënten met enkel een psychische kwetsbaarheid.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek wordt bekeken wat er nodig is om de bestaande methoden ‘Individuele Plaatsing en Steun’ (IPS) en ‘Supported Employment'(SE) die bij Cordaan en Koraal worden ingezet, aan te laten sluiten bij mensen met een LVB.
Onderzoeksmethode
Met behulp van de methode ‘concept mapping’ gaan betrokkenen vanuit verschillende perspectieven (jongvolwassene, werkgever, jobcoach, sociaal steunsysteem) aan de slag met de centrale onderzoeksvraag: “Wat is belangrijk bij het vinden en behouden van werk bij deze kwetsbare doelgroep?
Resultaten en opbrengsten
Een add-on module die o.a. plek krijgt in de opleiding tot IPS-coach van het Kenniscentrum Phrenos en binnen SE.
Het onderzoek “samen werken werkt” heeft 60 factoren gevonden die jongvolwassenen met een lvb en psychische problemen kunnen helpen om werk te vinden en te behouden. Hier zijn Sterk in Werkkaarten van gemaakt die gebruikt kunnen worden als hulpmiddel om in gesprek te gaan met de jobcoach en/of werkgever. De kaartjes helpen om erachter te komen en onder woorden te brengen wat voor hem of haar belangrijk is. Ook kan het helpen om elkaar beter te leren begrijpen (werknemer en werkgever) en op basis hiervan afspraken te maken over het inwerken en samenwerken.
De kaartjes gaan bijvoorbeeld over wederzijdse verwachtingen “De jobcoach is goed bereikbaar en reageert snel op mijn vragen”, over ondersteuningsbehoefte op de werkvloer “De werkgever heeft geduld met mij en begrijpt dat ik soms wat meer tijd nodig heb”, en factoren die belangrijk zijn om goed te kunnen werken “Ik vind mijn werk echt leuk”
Óp de website van het Ben Sajet centrum kan je de Sterk in Werkkaarten, de handleiding en de afsprakenkaart downloaden. Je kan de Sterk in Werkkaarten daar ook bestellen (gedrukt en in een mooi doosje).