Achtergrond
De combinatie van een LVB en psychische problematiek maakt de overgang naar volwassenheid en volwassenenzorg ingewikkeld. Op 18-jarige leeftijd zijn deze kwetsbare jongeren vaak nog niet klaar om zelfstandig te leven. De zorg houdt daar niet altijd goed rekening mee. Daarom krijgen deze jongeren vaak niet de zorg die zij nodig hebben. Zorgprofessionals uit de GGz en de LVB-zorg werken samen aan de beste manier om betere ondersteuning te bieden in de transitieperiode.
Doelstelling
Het doel van deze werkgroep is om zorgprofessionals beter toe te rusten en om de verschillende vormen van ondersteuning voor deze kwetsbare jongeren en jongvolwassenen in deze uitdagende periode goed in kaart te brengen en op elkaar af te stemmen. Dit heeft de werkgroep gedaan door breed en vanuit verschillende perspectieven kennis en ervaringen te verzamelen en te bundelen tot praktische producten. De werkgroep maakte hierbij gebruik van wetenschappelijke kennis, ervaringskennis, praktijkkennis en de resultaten uit het aan deze werkgroep verbonden onderzoek Transitie Journeys.
De werkgroep bestaat uit behandelaren van jongeren en/of jongvolwassenen met LVB, uit verschillende GGz- en LVB-zorgorganisaties in Nederland, medewerkers van kennisinstituten en ervaringsdeskundigen. Allen hebben affiniteit en ervaring met jonge mensen met een LVB en psychische problematiek.
Resultaten en opbrengsten
De kennis en ervaringen uit dit project vormden de basis voor de ontwikkeling van tools en activiteiten waarmee professionals beter toegerust worden om deze jongeren te ondersteunen in deze uitdagende periode in hun leven. De volgende tools en producten zijn binnen dit project ontwikkeld (klik op de link om naar de downloadpagina te gaan):
- De handreiking Passende transitiezorg voor jongeren met een LVB en psychische of gedragsproblematiek.
- Werkkaart Passende Transitiezorg voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek (digitale en printversie).
- Stappenplan Warme Overdracht voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek.
- Checklist Planning Transitie van Zorg voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek.
- Een actualisatie van de geaccrediteerde e-learning ‘Transitiecoaching voor jongeren met een LVB’ (gratis via het open aanbod van GGZ-Ecademy te volgen).
- Werk in Uitvoering artikel in Kind en Adolescent Praktijk (maart, 2024): ‘18 jaar en dan? De lastige stap naar volwassenheid als je een LVB hebt’.
- Bijdrage in het tijdschrift LVB Onderzoek en Praktijk (voorjaarsnummer 2024): ‘Handreiking Passende Transitiezorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking plus psychische of gedragsproblematiek’.
- Wetenschappelijke artikelen (in ontwikkeling).
- Landelijke en regionale studie- en uitwisselbijeenkomsten (doorlopend).
- Powerpoint Presentatie Transitie Journeys AW Kajak studiedag Passende Perspectieven (8 juni 2023).
- Poster Transitie Journeys onderzoek (2021).