De handreiking Cognitieve gedragstherapie bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en een psychische stoornis (gratis te downloaden via deze link of door op de afbeelding hiernaast te klikken) gaat onder andere in op het belang van een goede indicatiestelling, de minimale voorwaarden om van CGT te profiteren, de aanpassingen die nodig zijn in de behandeling van cliënten met een LVB en het belang van een integrale benadering, waarbij de jeugdige, de ouders en het systeem betrokken zijn. Het Stappenplan CGT bij jeugdigen met een LVB (gratis te downloaden via deze link of door op de afbeelding hiernaast te klikken) geeft een praktisch en beknopt overzicht van de stappen: 1. Diagnostiek en indicatiestelling; 2. Aanpassingen CGT bij jeugdigen met een LVB; 3. Monitoring en stoppen met de behandeling; en 4. Alternatieven. Verder wordt er bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht gegeven van beschikbare werkboeken CGT, geordend naar psychische problematiek, leeftijd en effectiviteit en zijn er directe links naar websites voor meer informatie.

Lees hier het interview van Michel van den Boogaard, de voorzitter van deze werkgroep, met Mieke Ketelaars (kennisredacteur van de VGCt) over deze mooie handreiking!

Michel  van den Boogaard, voorzitter van de werkgroep en klinisch psycholoog bij Herlaarhof zal samen met Simone Boven, werkgroeplid en cognitief gedragstherapeutisch werker bij Accare, een boeiende workshop geven over CGT bij jeugdigen met een LVB  tijdens het 2de AW Kajak congres:LVB & Psychiatrie: Samen op Koers! te Bunnik (vlak bij Utrecht; voor meer informatie zie: /www.academischewerkplaatskajak.nl/). Vanwege de Corona-maatregelen wordt dit congres verplaatst naar 2021!