De naam Kajak boven gestileerde golven

Transitiecoach LVB

hipster girl with colorful hair sitting behind table and looking at laptop pensively

Transitiecoach LVB

Veel jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problemen ervaren op weg naar volwassenheid extra uitdagingen. Zij zijn vaak nog niet klaar om op eigen benen te staan als zij 18 jaar worden. Begeleid jij jongeren met een LVB in deze levensfase? Volg dan de gratis e-learning Transitiecoach LVB, en leer hoe je jongeren kan ondersteunen bij de veranderingen en uitdagingen die ze tegenkomen op weg naar volwassenheid.  

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel.
Jongeren moeten in die periode keuzes maken op allerlei levensgebieden zoals werk, school en relaties. Door hun beperkingen in cognitief functioneren en in sociale redzaamheid hebben jongeren met een LVB extra moeite met opgroeien naar volwassenheid. Voor hen is ondersteuning in deze levensfase daarom cruciaal. 

Door het volgen van deze e-learning, kun je aan de slag als transitiecoach LVB. Met de kennis en handvatten die je opdoet, leer jij jongeren met een LVB optimaal begeleiden in hun ontwikkeling. 

Hoe ziet de online training Transitiecoach LVB eruit? 

Aan de hand van fictieve coach ‘Sem’ en virtuele jongeren doorloop je een coachingstraject.  

  • Experts gaan in op de rol en het belang van de transitiecoach 
  • Selly is 17 jaar en heeft een LVB. Hoe kijken belangrijke personen uit haar omgeving naar haar? Je hoort het van een van haar ouders, een jeugdhulpverlener, een hulpverlener voor volwassenen, een vriend van Selly, en de transitiecoach. 
  • Je maakt kennis met Tiffany, Delano en Michael. Met casussen en praktijkopdrachten leer je de juiste vragen stellen. Verschillende jongeren vragen om een verschillende aanpak: leer daarom de jongere eerst kennen, en kom erachter wat die zelf wil. De training geeft tips die jou als professionals helpt communiceren met jongeren met een LVB.
    • Raadpleeg in de e-learning (fictieve) collega’s en neem een kijkje in het huis van de jongeren. 
    • Hoe bouw je de samenwerking af, en draag je over aan een andere zorgverlener? 
  • De training gaat ook in op ondersteuning in diverse levensgebieden: opleiding en werk, relaties en vrije tijd, wonen, zorg en financiën. 

 Meerwaarde voor jongeren 

Jongeren en professionals hebben de training in de praktijk getest. Uit hun bevindingen blijkt dat jongeren veel baat hebben bij een coach die naast hen staat tijdens een bijzondere levensfase die veel van ze vraagt. De gecoachte jongeren vinden het prettig dat de coach er speciaal voor hen is. Zij kunnen zelf bepalen welke onderwerpen er aan bod komen, en ervaren het contact als flexibel en laagdrempelig. 

 Praktische informatie 

Elke hulpverlener die werkt met jongeren met een LVB en psychische problemen, of affiniteit heeft met deze doelgroep, kan de e-learning volgen. Het duurt in totaal ongeveer drie uur om de e-learning te doorlopen, en nog drie uur om de bijbehorende theorie te lezen. Na afloop kun je altijd gebruik blijven maken van de tools uit de module. Deelname is gratis. 

Bij een succesvolle afronding van de module, ontvang je een certificaat. Hiermee kun je drie accreditatiepunten aanvragen. Meer praktische informatie staat in de handleiding Transitiecoach LVB

Lees meer over de e-learning Transitiecoach LVB in het TvO artikel Samen op weg naar volwassenheid (Mieke Ketelaars, 2019).

De e-learning Transitiecoach LVB is ontwikkeld vanuit de Academische Werkplaats Kajak, met input van jongeren met een LVB, ouders en experts.
Betrokken organisaties zijn het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie, De Banjaard (Youz), Koraal/ Universiteit Maastricht, GGZ Ecademy, LFB, Hogeschool Rotterdam. Het project is mede gefinancierd door Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

De e-learning is gratis te volgen op GGZ Ecademy.

De e-learning is ontwikkeld door GGZ Ecademy, in samenwerking met AW Kajak, Universiteit Maastricht en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De actualisatie van deze e-learning is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het onderzoeksproject Transitie Journeys (project 103.664) dat gesubsidieerd is door FNO-programma Geestkracht.

Opleidingsniveau: HBO