De naam Kajak boven gestileerde golven

LVB & GGZ

GGZ & LVB 600x400

Jeugdigen en (jong)volwassenen met een LVB hebben drie tot vier keer meer kans op het ontwikkelen van psychische problematiek. En ongeveer 30 – 50% van de mensen met een LVB heeft psychische problemen (gehad).

Na een korte opfrisser over een LVB ga je in op de samenhang tussen LVB en psychische problematiek. Aan de hand van casuïstiek bekijk je welk gedrag waardoor verklaard kan worden Dat kan soms een ingewikkelde puzzel zijn. We spreken dan van diagnostic overshadowing: het onvermogen om een aandoening te duiden, omdat symptomen worden toegeschreven aan een andere, overheersende aandoening. Iets wat in geval van LVB vaker voorkomt en gevolgen kan hebben voor een juiste ondersteuning of behandeling.

Na deze module heb je een globaal idee van het samenvallen van een LVB en psychische problemen en de complexiteit van juiste herkenning en duiding. Hierdoor zullen jeugdigen met een LVB en psychische problematiek eerder de juiste hulp krijgen binnen de GGZ of de gehandicaptenzorg.

De module geeft je concrete handvatten om een LVB te herkennen en er op aan te sluiten.

De modules is gratis te volgen op GGZ Ecademy, voor iedereen toegankelijk, dus ook buiten de GGZ-sector. 

Duur: 1 uur en 10 minuten.

Accreditatie: SKJ (1.10) en Registerplein (1.00)

 

Meer weten over een LVB? Volg de overige gratis modules van de e-learning : Zie jij het, die LVB? Kijk op de site van het Landelijk Kenniscentrum LVB voor meer informatie.