De combinatie van een LVB plus psychische of gedragsproblematiek maakt voor jongeren de transitie naar volwassenheid en naar passende volwassenenzorg vaak complex. Juist in de turbulente transitiefase naar volwassenheid is het belangrijk dat de zorg met hen meegroeit en aansluit op hun behoeftes om verergering of het ontstaan van psychische of gedragsproblemen te voorkomen. Goede transitiezorg is daarvoor onontbeerlijk. De informatie hierover is echter versnipperd.
In deze handreiking worden daarom wetenschappelijke en praktijkkennis gebundeld met beschikbare hulpmiddelen vanuit verschillende werkvelden en disciplines. Aan de hand van zeven uitgangspunten voor goede transitie van zorg biedt de handreiking praktische adviezen en tools voor het beter passend maken van de zorg voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek.
Download de handreiking in de sidebar. Naast en aansluitend op de handreiking zijn de volgende producten te downloaden:
- Werkkaart Passende Transitiezorg voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek (digitale en printversie)
- Stappenplan Warme Overdracht voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek
- Checklist Planning Transitie van Zorg voor jongeren met een LVB plus psychische of gedragsproblematiek
- Casuïstiekboek. Verhalen van jongeren met een LVB en psychische problematiek op weg naar volwassenheid.
Deze handreiking is met name gericht op professionals die werkzaam zijn binnen zorgorganisaties (Orthopedagogische Behandelcentra (OBC’s), Verstandelijk Gehandicaptenzorg (VGZ) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)) die zich gedurende de transitiefase naar volwassenheid als uitplaatsende of ontvangende partij of als transitieteam beroepsmatig bezighouden met jongeren met een LVB en bijkomende psychische en/of gedragsproblematiek. Dit kan vanuit een rol als bijvoorbeeld (regie)behandelaar, zorgcoördinator, (ambulante) begeleider, consulent transitiezorg of beleidsmedewerker.