De naam Kajak boven gestileerde golven

Samen Reguleren. Veerkracht versterken

Jongvolwassen ouders met een LVB hebben een verhoogd risico op meervoudige en complexe problemen, onvoldoende vaardigheden en hebben minder vaak een steunend en positief beïnvloedend netwerk.

In de context van blootstelling aan aanzienlijke tegenspoed, is het belangrijk om deze kwetsbare jongvolwassen ouders te ondersteunen (= co-regulatie) bij het ontwikkelen, versterken en bestendigen van eigen regulatievaardigheden, zodat met de toename van hun vaardigheden én sociale buffers ook hun kans op veerkrachtige reacties toeneemt

De training Samen Reguleren, die wordt gegeven door een professional samen met een ervaringsdeskundige, heeft als doel o.a. om van spanning naar (meer) rust te komen (=regulatie), co-regulatievaardigheden versterken, en positieve netwerkvorming.

Doel van het onderzoek

Dit project richt zich op jongvolwassen kwetsbare ouders en het vergroten van hun kansen op veerkrachtige reacties en heeft tot doel de haalbaarheid en de effectiviteit van de training Samen Reguleren te onderzoeken.

Onderzoeksmethode

Een 100-tal ouders met meervoudige en complexe problemen (verstandelijke beperkingen, psychische problemen, sociale problemen) en die hoge mate van stress ervaren vanwege complex gedrag van hun kinderen, zullen deelnemen aan groepsgericht programma van 12 weken. Door middel van voor- en nametingen wordt dit onderzocht.

Resultaten en opbrengsten

Looptijd

September 2021 tot oktober 2023

Hoofdonderzoeker

Chantal Maas (Koraal)

Overige betrokken partijen

Universiteit van Amsterdam, AW Kajak, gemeente Kerkrade

Subsidiegever

FNO-Mind Programma GeestKracht (Open call 3)